laupäev, veebruar 14, 2009

Reklaam, reklaam: kõik ürgseid instinkte otsima ja taasleidma!

Et minu tehtud, kuid vajalikuks mitteosutunud tööst ikka ka kasu oleks ja et ka seda blogi külastavad muusikasõbrad saaksid põnevaid uudiseid, postitangi üdini reklaamimaigulise sissekande.
Nimelt - muusikagurmaanidel on põhjust rõõmustada - järgmine nädal toob Viljandisse ja Tallinnasse mõne aasta eest Kanada parimaks pärimusmuusikuks tunnistatud inuiti kurgulaulja Tanya Tagaq´i, kes ühendab ügrse kurgulaulmise indie-rockiga.
Tanya Tagaq tuleb Eestisse esitlema oma plaati „Veri“ (aborigeenide keeles auk), mis on täis ekstaatilisust, sensuaalsust, maa- ja metsalähedust. Kontserdil kuuldav kurgulaul on omane Kanada arktikas elavale põlisrahvale inuitidele ning hinnanguliselt pärineb see 12 000 aasta tagusest ajast.
Eestis toimuvatel kontserditel võtab laulja appi ka oma loomingule elektroonilisi hääli lisava Michael Redi ja trummidel pulseeriva Kenton Loeweni.
„Elektroonilise taustaga laulud on uitamised fantaasiamaastikel – leebemad ja unistavamad, trummariga koos lauldu agressiivsem ja häbenematum,“ kirjeldab Eesti Pärimusmuusika Keskuse avalike suhete juht Katre Ratassepp eesootavat.
Mõlemad aga viivad omal moel transsi ja see on üks lauljatari olulisi omadusi - ta suudab oma muusikaga laiendada emotsioonide piire ja väljendada primitiivseid instinkte. Ta usub neid ikka veel meis kõigis sügaval pesitsevat.
Muide, põneva ja mitmekülgse lauljana on Tanya Tagaq teinud koostööd Björkiga ning klassikamaailmas maineka keelpillikoosseisuga Kronos Quartet.
Eeloleval reedel Viljandis pärimusmuusika aidas ning laupäeval KUMU-s toimuv Tanya Tagaqi kontsert on ühtlasi väärikas punkt ka Tallinna Filharmoonia kontserdisarjale „Diplomaatilised noodid“.
Pärimusmuusika aidas pakutakse aga lisaks muusikalisele elamusele inuitide elust ka pildilist nägemust – enne kontserti linastub seal maailma esimeseks täispikaks dokumentaalfilmiks peetav „Nanook of the North“, mis vaatleb ühe inuiti pere igapäevaelu ning olelusvõitlust Kanada Arktikas. Mustvalgele tummfilmile loovad ning improviseerivad kohapeal heli Mari Kalkun häälel, kandlel, akordionil, suupilli, helitekitajatel ning Tanel Kadalipp kontrabassil.

Kommentaare ei ole: