esmaspäev, november 03, 2008

Vana kooli kook



Mõni postitus tagasi kiidetud Eesti Naises õpetas Maru tegema Aleksandri kooki. Ja lubas seejuures, et nii mahlast kooki pole varem maitsta saanud.
Minu mälu kaevas kohe välja tudengipõlve Aleksandri koogid, mida ikka Tartu poest ostetud sai. Ainult praeguseks on see ilus tudengipõlv kadunud ja poeletil leiduvad koogid kuivetunud ning ei maitse enam üldse nii hästi.
Sestap võtsin täna kätte ja küpsetasin seda magusat-magusat vana kooli kooki. Õigupoolest tegime seda tütrega koos - meil oli isegi tööjaotus. Mina tegin külmast võist toasooja või, tütar segas kokku taigna ja ülejäänd oli minu teha.


Igatahes Maru väljapakutud retsept on järgmine:

2 dl suhkrut, 200 gr võid, 1 muna, 5 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit
vahele: kreegimoosi
Katteks: 4 dl tuhksuhkrut, 2 spl vett (ära lisa kõike vett korraga, timmi parajalt)


Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Lisa muna ning järk-järgult küpsetuspulbriga segatud jahu. Rulli tainas küpsetuspaberile 5-8 mm paksuseks (suurus u 20-30cm).
Küpseta 175 kraadises ahjus 15 min. Lõika pind pooleks, määri ühele poole kreegimoos, tõsta teine pool kohe peale. Lõika ruudukesteks, lase jahtuda.
Lahusta tuhksuhkur vee ja sidrunimahlaga, määri kookidele ja lase jahtuda.

Mina lisasin tuhksuhkrule veidi rohkem vett kui siin ette nähtud, lisaks ka kakaod.

Ja tulemus - koos ema keedetud tikritarretisega - viib lausa keele alla.

Isegi kass kargas lõhna tundes kapile ja pistis tüki kooki pintslisse.

Kommentaare ei ole: