esmaspäev, august 06, 2007

Konnadest ja printsidest

Ühe kauge saare peal askeldav Triin lubas mul osa saada oma "kodufilosoofiast". Et see on niivõrd hea ja mõtlemapanev, ehin oma blogi Triinu lahkel loal tema sulest tulnuga. Ehk tekib Porchedel rohkem võimalusi :)
Minagi unustasin enda printsessiks olemise. Aga üks sügisehakune haavaleht, mis eelmise nädala keskpaigas ootamatult minuni jõudis, tuletas seda taas meelde. Ja mitte kohe, vaid mõned päevad hiljem. Tänu sellele Triini mõttekäigule.

Tsiteering alaku:

"Kui üks tore printsess konna kohtab ning näeb kõike seda, mis konnas on, ja usub, et konn ON prints, siis on ta valmis teda suudlema. Ja suudlebki. Ja kõik on võimalik. Aga kui konn ise ei usu, et ta prints on, siis jääbki ta konnaks edasi. Ja läheb vast otsibki tuttavast tiigist mõne teise toreda konna seltsiliseks.
Pealegi, ka konna elus sõltub palju sellest, milline konn ise usub end olevat ja teeb oma valikud vastavalt sellele – kas olla suur konn väikeses tiigis või väike konn suures tiigis.

Ma usun, et kui me iseendaga sõbrad oleme ning igas päevas näeme väikeseid asju, mis meie ühe päeva teisest erinevaks muudavad, siis pole kaugeltki keeruline olla väike konn suures tiigis.
Viimases on paljutki huvitavat leida ja avastada. Suur konn on ju vahva olla, aga väike tiik on …. niru?! Võimalik, et selles suures ilmas on palju konni, kes ei tea, et nad printsid on. Või kui kohtavadki kedagi, kes neid printsina kohtleb, siis pagevad ummisjalu, sest nad ISE ei usu, et nad muud oleks kui konnad ning suunduvad kiirete hüpetega väikse tiigi sogasesse vette, kus soe ja turvaline
ning ei pea mõtlema, et “äkki mina olengi prints?!”.

Ja ülatoodud mõttekäigust tulenevalt tunnen üha suurenevat austust meeste vastu, kes mõnikord konna kuju võtnuna ei vaja aktiivset turgutust teemal “have a little faith, mate” ning on valmis mistahes suuruses tiike vallutama.
Veelgi enam aga tunnustan mehi, kes konna-perioodi üldse vahele jätavad ning autoparklas ei näpi Ford Fiestasid, kui on teada tõsiasi, et võib ka Porchega sõita. (Siinkirjutaja pressib end hetkel tõesti keskklassi autodest kõrgemale, sest vaatamata disainipuudustele peaksid LISAD ometi upgrade’i võimaldama!:))

AGA! Mu teooria läks perse... SEST tutvustasin konna ja printsessi analoogiat ka ühele suvalisele neutraalsele meesterahvale - et mis üks meesterahvas võiks sellest arvata. Ja temal tekkis ainult üks küsimus kohe alguses, et "oot, aga miks peaks konn arvama, et ta on prints?"

Nojah. Konn ongi ju konn. Konn ei tahagi ju lossis elada, konn tahabki tiiki. Ja kui konn on prints, siis ta teab, et ta on prints, mitte konn!"

7 kommentaari:

Lauri ütles ...

Mul tekkis just vastupidine küsimus (õigemini mitu ja seotud küsimust)
A) miks tore printsess arvab, et ta on printsess?
B) miks tore printsess arvab, et ta on tore?
C) kui printsess arvab ühte pidi ja konn teist pidi, siis miks peaks just printsessil õigus olema?
D) kas konnal on õigus oma arvamusele? (st. kas printsessi väärtushinnangud on paremad kui konna omad?)

Anonüümne ütles ...

Üks naisterahva kommentaar samal teemal, mis autori teadmata kajastust leiab: Kas konnast konn ei võiks unistada printsiks olemisest ja kas Tuhkatriinust oleks saanud printsess, kui ta poleks unistanud pealtnäha kättesaamatust - kuningakoja ballist?
Unistada on vaja ja fokuseerida kogu enda täheleapanu ja seeläbi ka alateadvus unistusele, siis tulevad ka printsid ja printsessid.
Ja konnad võivadki jääda oma porilompidesse (sest isegi tiigid kuivavad,kui neis on mitteunistavad konnad) ning Ford Fiestad jäävad alati rahvaautodeks.

Anonüümne ütles ...

et püüab ehk vastata Lauri küsimustele. õigemini, valgustada oma mõttekäiku. Silja toodud mõttekäik polnud võtmes, et "olen sigahea printsess ja minul on õigus". Pigem, kas ei tohiks siis olla naisterahval soovi ja julgust unistada, et kellegi jaoks võiks ju tema ka printsess olla? Et igal uuel päeval liikuda inimesena paremaks olemise poole? et igal uuel päeval olla eelmisest iseendast natukene suurem (loe: siiram ja parem, mitte väiklasem)? Küsimus polegi ju otseselt selles, kas konn on parem kui printsess. Küsimus on nende sobilikkuses. Samas, printsid ja printsessid on lapsepõlve muinasjuttudest midagi puhast ja siirast, vähemalt nende armastus on... Unistada ei ole ju ometi keelatud?! Lauri ju ometi ei arvanud ise, et ta konn on, et nii kiivalt tiigielanikke kaitsma asus?!

Lauri ütles ...

Kõigepealt vabandused Silja ees, et aruteluks tema plogi kuritarvitan.
Kuigi ma saan aru, et konnadest siin väga lugu ei peeta, julgen siiski tunnistada end kui mitte konnaks, siis vähemalt tema hingesugulaseks ja valgustada ka tema vaatevinklit. Kuna teadupärast pole paremat kohta kui kodu (olgu see kasvõi mudane tiigike), siis ei tuleks pürgida mitte kuningriigi ja ballisaalide poole, vaid selleni, et omas kodus oleks võimalik kuninglikult elada. Ja kui asjad tiigis kulgevad ülesmäge, siis ei ole just eriti vaimustav, kui tuleb keegi, kes su tiigist välja sikutab ja uude keskkonda sätib, kust sa pead otsast alustama. Kunagi talvel (vist veebruaris) plogisin, et mida ma arvan inimeste ja arvutite upgrade'misest, see "mudast välja sikutamine" haakub ka väheke sellega.
Tegelikult ma umbes sain mõttekäigust aru ja küsimus ongi pigem selles, kas printsess ja konn sobivad - kui sa konna tiigist välja sikutad, siis on ta õnnetu. Ja kui on valida, kas olla provintsis esimene või Roomas teine, siis otsustades jääda provintsis esimeseks hoiab see kokku palju energiat ja närve ja annab kokkuvõttes parema tervise (sest Roomas esimeseks saada polegi nii lihtne), seega on parem leida see provints, kus sa võid esimene olla.
ahjaa, tegelikult esimene mõte, mis mul printsessi ja konna kohta pähe tuli oli seotud Red Bulli reklaamiga, kus printsiks tehtud konn lubas teda päästnud printsessile vaatama hakata, et "kus need ilusad printsessid ka on..."
PS - unistamise poolt olen ikka. Aga reaalsus seab paraku piirid

Silja ütles ...

Mulle väga meeldib see arutlus siin!
Aga mul ka see point, et konnadest pean juhul, kui nad unistada oskavad/tahavad ja printsesse näha oskavad. :)

Silja ütles ...

Ja ka printsid olla oskavad - see jäi lisamata :D

Anonüümne ütles ...

No aga kus siin nyyd akki konna sikutamiseks laks?! Ega siis printsessid vaev6imuga kedagi veest valja tiri. Printsess on sulnis isend, konn ise ikka vabatahtlikult haakub. Ja siis hiljem kasipidur peale. Nii ei saa ju rallit s6ita...
Mina yritan yldse elusolenditest lugu pidada. olgu nad kes iganes. vastasel korral pole vaga m6tet teistelt ka austust oodata.